De bescheiden verliezen liepen halverwege de middag een beetje op nadat het Duitse ministerie van Financiën nog maar eens herhaalde tegen een banklicentie voor het ESM te zijn. Met een banklicentie zou het ESM geld kunnen lenen bij de ECB om daarmee obligaties van zwakke eurolanden te kopen. Volgens de Duitse overheid past zo’n stap niet in het mandaat van de ECB en bestaat er ook nog eens een kans dat de inflatie erdoor oploopt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor het slot 0,4 procent lager op 327,19 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 501,43 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren 0,6 procent. Frankfurt klom 0,1 procent.

Inflatie

De Italiaanse premier Mario Monti liet weten optimistisch te zijn over de mogelijkheden van Europese beleidsmakers om de crisis in de eurozone op te lossen. ,,Er verschijnt wat licht aan het einde van de tunnel”, steldeMonti. Hij wees daarbij op de toegenomen bereidheid van Europese instituties en individuele regeringen, waaronder die van Duitsland, om actie te ondernemen.

Op macro-economisch vlak bleek dat de werkloosheid in de eurozone in juni conform verwachting is gestabiliseerd op 11,2 procent. De inflatie in het eurogebied bleef in juli onveranderd op 2,4 procent.

Facebook

BP verloor in Londen 4 procent. Het olieconcern heeft zijn winst afgelopen kwartaal bijna volledig zien verdampen door afschrijvingen ter waarde van bijna 5 miljard dollar. BP kampt nog altijd met de nasleep van de olieramp in de Golf van Mexico, die in 2010 voor enorme schade zorgde.

In Zürich zakte UBS 6,5 procent. De Zwitserse bank zag de winst in het tweede kwartaal scherp dalen door de onrust op de financiële markten. Ook de rommelige beursgang van Facebook zorgde voor verliezen bij UBS. De bank wil beursbedrijf Nasdaq aanklagen vanwege het geknoei met de beursgang van de socialenetwerksite.

Air France-KLM

In de AEX was Air France-KLM de grootste daler met een min van ruim 5 procent. Het aandeel van de luchtvaartcombinatie won een dag eerder nog bijna 16 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Bierbrouwer Heineken zakte 1,2 procent na tegenvallende resultaten van concurrent AB InBev. In de MidKap won technisch dienstverlener Imtech 2 procent na sterke kwartaalcijfers.

De euro was 1,2305 dollar waard, tegen 1,2248 dollar aan het eind van de Europese handel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 88,78 dollar per vat en Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 105,61 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl